postheadericon Резитба на лиани

  Клематис ( Clematis spp.) – според времето на цъфтеж и според това върху какъв по възраст прираст залагат цветните пъпки, видовете се обособяват в няколко групи. Всички видове и сортове обаче при засаждане се съкращават на около 30 см от повърхността на земята, над двойка добре развити пъпки. По този начин се стимулира появата и развитието на по – голям брой разклонения.

  • Цъфтят пролетта до средата на лятото от пъпки развили се от миналогодишен прираст. След прецъфтяване летораслите се съкращават на 1/2 от дължината им над двойка добре развити пъпки. Видове – C. montana, C. alpine; сортове – “ Alexander “, “ Elizabeth “.
  • Цъфтежът по време е като при горната група. Цъфтят на млади, къси разклонения на миналогодишния прираст или на върха на стъбла развили се от основата през вегетацията. Тук се отнасят по – голяма част от групите на едроцветните клематиси със сортове като “ Elsa Spath “, “ The President “. След  масов цъфтеж прирастът се съкращава наполовина. 1/3 от стъблата се съкращават на 30 см от основата на растението. По този начин се стимулира развитието на прираст върху който ще се заложат цветни пъпки.
  • Цъфтят от средата на лятото и есента.Цветове се наблюдават върху развили се през настоящата вегетация леторасли. Новият прираст се развива от върха на миналогодишния затова при тази група е наложителна резитбата за да не се оголи основата. През пролетта прецъфтелите стъбла се оставят на 3 – 4 двойки пъпки.Ако има миналогодишен прираст от основата и той се реже на няколко пъпки.

  Глициния ( Wisteria spp.) – цъфти на леторасли развили се от миналогодишен прираст. Около два месеца след цъфтеж новия  прираст се реже от основата си на 5 – 6 листа ( пъпки ). Развилите се леторасли напролет се съкращават на 3 – 4 пъпки. Може да се премахнат единични по – стари стъбла.

  Текома ( Campsis radicans ) – цъфти на тазгодишен прираст. Напролет се отстраняват летораслите от предходната вегетация до 3 – 4 пъпки от основата им. Слабите и преплетени стъбла се премахват изцяло. Едновременно с това може да се извърши и подмладяваща резитба , като 2 – 3 от по – старите стъбла се режат близо до почвената повърхност (  ~ 30 см ).

  Бръшлян ( Hedera spp.), дива лоза ( Parthenocissus spp. ) – напролет преди развитие на новия прираст се извършва резитба с цел да се контролира и направлява растежа. Реже се до добре развита пъпка или летораст.

  Шоколадова лоза ( Akebia quinata ) – залага цветни пъпки върху миналогодишен прираст. Реже се след прецъфтяване, като се скъсява с 1/3. Има склонност към изнасяне на растежа към върха затова се режат част от стъблата близо до повърхността до силен млад прираст.

  Катерлива хортензия ( Hydrangea petiolaris ) – след цъфтеж се премахват само прецъфтелите цветове. Някой по – силен прираст също се съкращава.

  Японска лоницера ( Lonicera japonica ) – цъфти на тазгодишен прираст. Резитба – напролет.

Leave a Reply

 
Меню